A weboldal cookiek-at használ! Erről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz részletesen.

Hogyan válassz koax kábelt (antenna kábelt)?

Hogyan válassz koax kábelt - azaz mikor melyikre van szükség?

Egy átlagos felhasználónak nem könnyű a választás, mert a kábelek első ránézésre majdnem ugyanúgy néznek ki.

Rövid összefoglaló:

  • A trishield és quadshield kábelek mindenfajta antennajel továbbítására alkalmasak (kábelTV, műholdas, földi).
  • A dualshield kábeleket csak műholdas és földi jelek továbbítására használjuk.
  • Kültéren (ha megoldható) csak fekete kábelt használjunk, mert az sokkal tovább bírja.
  • Motoros antennaforgatókhoz, távtáplált antennaerősítők használata esetén a réz magos kábel a legjobb választás.

TIPP: Használd mindig az elérhető legjobb kábelt, mert ezzel megóvod magad a későbbi kellemetlenségektől!

A koax kábeleket az alábbi fontos tulajdonságok különböztetik meg egymástól:

  1. Árnyékolás. Ez gátolja meg, hogy a külső zavaró jelek bejussanak a hálózatunkba. A kábelek adatlapján fel szokták tüntetni, hogy milyen sűrű szövésű, vagy hány szálas a fém harisnya. Minél többszörös az árnyékolás, illetve minél sűrűbb szövésű a fém harisnya, annál jobb a kábel!
    • Dualshield = kétszeres árnyékolású (fém fólia + fém harisnya)
    • Trishield = háromszoros árnyékolású (fém fólia + fém harisnya + fém fólia)
    • Quadshield = négyszeres árnyékolású (fém fólia + fém harisnya + fém fólia + fém harisnya)
  2. A belső vezető ér (mag). A kábelen vezetett jelek (elektromágneses hullámok) a mag és az árnyékolás között „pattogva” haladnak. A kábelek magja a legtöbb esetben rézzel bevont acél (CCS). Azért kell a réz bevonat, mert a réz sokkal jobb vezető az acélnál. A jobb minőségű kábelek magja tömör réz (BC). 
  3. Külső borítás. Ez védi meg a kábelt a külső fizikai hatásoktól. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez nem érdekes annyira, pedig több szempontból is kritikus. Például:
    • UV-állóság. Ha kültéren vezetjük a kábelt, akkor a Nap UV sugarai néhány év alatt lebonthatják a PVC borítást és az berepedezik, vagy leporlad a kábelről. Így akár az esővizet bevezetheti a készülékünkhöz, ami rövidzárlatot is okozhat. Ökölszabály: kültérre fekete kábelt javaslunk, mert azok bírják az UV-sugarakat. 
  4. Hullámimpedancia. A tévé és rádió vételben kizárólag 75 Ohm-os kábeleket használunk. Gyakran találkozhatunk még 50 Ohm-os kábelekkel, de azok főleg rádió amatőr célokra, vezeték nélküli adatátvitelhez, adóantennákhoz használatosak.
  5. Típus. A tévézéshez legtöbbször RG6-os kábeleket használunk (nagyjából 7 mm körüli átmérővel). Ennél vastagabb és kisebb csillapítású az RG11-es kábel, de ezt ritkán használjuk, főleg akkor, ha 100m-nél messzebb kell vinni a jeleket. Gyakran találkozhatunk még RG59-es kábelekkel, amelyek picit vékonyabbak az RG6-nál és többet csillapítanak. Használatuk nem indokolt.

A választásnál néhány egyszerű szempontot kell figyelembe venni:

  1. Milyen jelforrás jeleihez használod majd a koax kábelt? (Kábeltévé (DVB-C), Digitális földfelszíni (DVB-T), műholdas (DVB-S) jelek közül választhatsz)
  2. Mekkora távolságot szeretnél áthidalni?
  3. Kültéren vagy beltéren lesz elvezetve a kábel?

Nézzük a lehetséges válaszokat:

1. kérdés: Ha digitális földfelszíni (DVB-T / MindigTV) vagy műholdas (DVB-S) jelről van szó, akkor elegendő lehet a Dualshield (2x árnyékolt kábel) is. Ha kábeltévé (DVB-C) jelet szeretnél elvezetni, akkor mindenképpen Trishield (3x árnyékolt) vagy Quadshield (4x árnyékolt) koax kábelre lesz szükséged.

2. kérdés: Ha 50m-nél hosszabb szakaszon szeretnéd elvezetni a beérkező jelet, akkor a réz belsejű kábelt ajánlunk. Továbbá abban az esetben, ha parabola antenna forgató rendszert használsz, elengedhetetlen a réz belsejű kábel.

3. kérdés: Ha kültéren akarod a koax kábelt elvezetni, akkor érdemes olyan kábelt választani, ami ellenáll az UV sugárzásnak. Általában a fekete színű koax kábelek UV védelemmel vannak ellátva. A nálunk kapható fekete Trishield (3x árnyékolású) kábelek nagy része is UV-védelemmel van ellátva.

Összegezve:

  • HA Digi, Telekom (vagy IPTV, ha nem optikai szálon érkezik a jel) vagy UPC kábeltévéd van, akkor a legjobb választás: Trishield (3x árnyékolású) réz belsejű RG6 koax kábel. (Réz és acél belsejű koax kábel is megfelelő lehet!)
  • HA MindigTV (ingyenes vagy fizetős) előfizetésed van, akkor bármilyen koax kábelt használhatsz a kínálatunkból, tehát a Dualshield (2x árnyékolású) acél belsejű koax kábel is elegendő.
  • HA UPC Direct, Digi műholdas előfizetésed vagy Telekom műholdas előfizetésed van (vagy bármilyen egyéb műholdas csatornákat nézel), akkor bármilyen koax kábelt használhatsz a kínálatunkból, a Dualshield (2x árnyékolású) acél belsejű koax kábel is elegendő lehet, azonban ha használsz antenna forgató motort, akkor mindenképpen réz belsejű koax kábelt ajánlunk.

A koax kábeleinknél találsz egy rendkívül egyszerűen használható szűrőt, amivel pillanatok alatt meg tudod nézni, hogy a számodra szükséges kábel típusból milyen választék van. Klikk --> ELÉRHETŐ KOAX KÁBELEINK

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan