Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Set top box és a műsorok felvétele - A TOP 5 leggyakoribb kérdés

Set top box és műsorok felvétele - TOP5 leggyakoribb kérdés

Számos kérdést kapunk a beltéri egységekkel más néven set top boxokkal kapcsolatban. Főként arra kíváncsiak a legtöbben, hogy mik a különbségek egy-egy modell vagy típus között.

Set top boxxal történő műsor rögzítéssel kapcsolatos TOP 5 leggyakoribb kérdések

Számos kérdést kapunk a beltéri egységekkel más néven set top boxokkal kapcsolatban. Főként arra kíváncsiak a legtöbben, hogy mik a különbségek egy-egy modell vagy típus között. A leggyakrabban elhangzott témakör az adások rögzítése.

Ebben a cikkben a set top boxxal történő felvételről lesz szó.

Előszőr tisztázzunk néhány alapfogalmat:

PVR: Personal Video Recorder vagy személyi videó rögzítő. Ez a funkció felelős azért, hogy tudd állítani egy adott időpontra a set top boxodat, hogy elindítsa a rögzítést és egy általad megadott időpontban befejezze.

TimeShift: Ennek a remek funkciónak köszönhetően, hogy meg tudod állítani az élő adást és akár vissza is tekerheted. Ezt úgy képes megcsinálni, hogy folyamatosan rögzíti azt amit nézel, így megvan a lehetőséged, hogy megállítsd és akár visszatekerd. Ami még fontos kiemelni, hogy ez nincs hatással az éppen aktuálisan rögzített adásra. Ha pl.: nézel egy meccset, amit rögzítesz is és megállítod az élő adást és visszatekered, az nem lesz hatással a PVR által rögzített műsorra.

EPG: Electronic Program Guide, magyarul elektromos műsorújság. Ezt a különböző szolgáltatók biztosítják az adott jellel együtt.  Ez a funkció nem csak azért hasznos, hogy tudd mikor kezdődik a kedvenc filmed, hanem azért is mert ha valami megtetszik akkor ott abban a pillanatban be is tudod állítani, hogy vegye fel a set top box (a PVR funkció segítségével), így biztos, hogy nem maradsz le róla.

Most, hogy az alapok megvannak, jöjjenek a leggyakoribb kérdések a set top boxxal való műsor felvétellel kapcsolatban:

1. Bármikor és bármennyiszer visszanézhetőek a rögzített műsorok?

Igen, bármeddig és akárhányszor visszanézhetőek a rögzített műsorok. Ennek maximum az tud gátat szabni, ha esetleg időközben törlöd a merevlemezről vagy pendriveról az adott műsort. 

2. Bármilyen eszközön vissza tudom nézni a felvett adásokat?

Röviden a válasz: sajnos nem, erre nem képes minden set top box. Az általunk is forgalmazott Amiko set top boxok felvételeit, általában csak azon a készüléken keresztül tudod visszanézni amelyikkel rögzítetted. Ez a “megkötés” szolgáltatóktól kapott set top boxokra is igaz! Ez sokakat nem zavar, mert nem akarják egy másik eszközön (is) visszanézni.
Az AB vagy VU+ gyártmányú beltéri egységeink által rögzített adásokat vissza tudod nézni más eszközökön is (pl.: számítógépen).


3. Egyszerre hány adást tudok felvenni?

Ez annak a függvénye, hogy a set top boxodba hány és milyen tuner található. Vannak olyan set top boxok amikkel 3-8 különböző adás rögzítése sem jelent problémát (pl.: VU+ UNO 4K). Ha részletesebben érdekel a téma, akkor ajánljuk figyelmedbe a “Hogyan rögzítsünk több műsort egy időben?” című írásunkat. 

4. Okostévém van, azzal is tudok adásokat rögzíteni?

Igen. Ugyanakkor fontos információ, hogy ezeket a felvételeket, csak ugyan azon a TV készülékeken tudjuk visszanézni.

5. Dupla vagy iker tuner, hibrid tuner, FBC tuner?

Egy set top boxba több fajta és típusú tuner lehet. Vannak a “dupla/iker tuneres” beltéri egységek, amik ma már kevésbé elterjedtek, leginkább műholdas vételnél találkozhatunk vele.
Ez annyit tesz, hogy két egymástól független frekvencia nyitására alkalmas a készülék. 
Ezzel azt érhetjük el, hogy miközben rögzítünk az egyik csatornán, egy másik adást is tudunk rajta nézni. Ilyen például az Amiko Viper Twin vagy a korábban népszerűnek számító Globo XC3-as.
Vannak úgynevezett hibrid tuneres beltéri egységek, amik olyanok mintha két tuner lenne egybe építve. Ezek a tunerek vagy kábeltévé vagy földfelszíni sugárzás vételére alkalmasak.
Az előnye, hogy egy készüléket több vételi formára is használhatunk, de a hátránya, hogy ezt nem tehetjük egy időben, ugyanis mindig csak egy szolgáltatást képes az eszköz befogadni.
Mi döntünk, hogy melyiket szeretnénk éppen használni.

Illetve egyre jobban elterjednek az úgynevezett FBC tunerek, amik speciális tunerek.
Ezekkel a tunerekkel általában 8 egymástól független csatorna is nyitható.
Az angolból eredő mozaikszó is erre utal, FBC azaz Full Band Capture.
Magyarra fordítva tehát a “teljes sáv vételére” szolgáló eszközöket hívjuk így.


Összegzés

Ha set top boxokban található tunerekkel vagy magával az eszköz kiválasztásával kapcsolatban lenne kérdésed, akkor ajánljuk figyelmedbe a “Hogyan válassz set top boxot?” című írásunkat.
Ha érdekel, hogy miként tudsz egyszerre több adást is rögzíteni, akkor olvasd el a “Több műsor rögzítése egy időben” című cikkünket. Ha a TV antenna kiválasztásában kell segítség, akkor olvasd el a "Hogyan válassz TV antennát ?" című cikkünket, és sok kérdésedre választ fogsz kapni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan Tudni érdemes