Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Hogyan oszd el a beérkező TV jelet?

Hogyan oszd el a beérkező TV jelet

Ebből a rövid cikkből megtudhatod mik a teendők ha el akarod osztani több felé a beérkező TV jelet.

Gyakorlatilag ahol van valamilyen tévéjel, ott az igény előbb-utóbb felmerül, hogy ne csak egy végponton lehessen nézni a kívánt csatornákat. Egy több szobás lakásban vagy házban ugyanúgy szinte alapkövetelmény, hogy minden szobában legyen bevezetve egy külön kábel a tévéknek.

Ezáltal sokszor felmerül az a kérdés is, hogy miként lehet elosztani a beérkező tévéjelet?

Ez egy nagyon egyszerű folyamat, azonban amire figyelni kell, hogy milyen műsorszórási típust használsz! Kábeltévé (DVB-C), digitális földfelszíni (DVB-T/T2) vagy műholdas (DVB-S/S2) jelről van-e szó, ugyanis ezek alapjaiban határozzák meg a következő lépést!

Kábeltévé (DVB-C) jel oszthatóság

Rendkívül egyszerű folyamat! A kábeltévé szolgáltatók olyan erősségű jelet biztosítanak ami probléma nélkül elosztható 2-3 végpontra. Ha ennél több végpontra szeretnéd szétosztani a kábeltévés jelet, akkor szükséged lesz kábeltévés erősítőre is.
A kábeltévés osztó kimeneteinek a számát érdemes aszerint meghatározni, hogy ténylegesen hány végpontra lesz szétosztva a jel. Ugyanis minél több kimenettel rendelkezik egy osztó annál nagyobb a csillapítása is.

Elérhető kábeltévés osztóink

Kábeltévés vételhez szükséges eszközök kiválasztásában ajánljuk az alábbi cikkeinket is:


Digitális földfelszíni (DVB-T/T2) jel oszthatóság

Ha megfelelő TV antenna van felszerelve, akkor annak rendelkeznie kell akkor nyereséggel, hogy 2 végpontra probléma nélkül elosztható az antenna jel. Azonban ha jelenleg nem tökéletes a vétel, akkor egy esetleges osztás csak rontani fog a jel minőségén. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy megfelelő tévé antennát érdemes kiválasztani a tökéletes vételhez, és azzal sok bajtól meg tudja magát kímélni az ember. 

Ha esetleg több, mint 2 végpontra szeretnéd szétosztani a vett tévé jelet, akkor szükséged lesz antenna erősítőre is, hogy minden végponton megfelelő legyen a vétel. 
Ennél az osztó típusnál is érvényes amit fentebb írtunk, hogy érdemes akkor osztót vásárolni amekkorára ténylegesen szükséged lesz, mert ha sokkal nagyobbat veszel akkor feleslegesen fogja csillapítani a vett jelet.

Elérhető digitális földfelszíni osztóink

Digitális földfelszíni vételhez szükséges eszközök kiválasztásában ajánljuk az alábbi cikkeinket is:


Műholdas (DVB-S/S2) jel oszthatósága

Sajnos a műholdas jelet osztani nem lehet az előbb említett “hagyományos” módon! Ipari környezetben időnként szükség lehet a műholdas jel osztására, de ezt otthoni környezetben egyáltalán nem javasoljuk.
Azokon a helyeken ahol több műholdvevő készüléket használnak több kivezetésű fejre van szükség, ugyanis a fejből kijövő kábelt nem lehet elosztani! Ezen az antenna jel levezető kábelen megy tápfeszültség a fejhez, plusz különböző vezérlőjelek. Ha simán elosztjuk, akkor előfordulhat, hogy a rácsatlakoztatott műholdvevő beltéri egységek más-más parancsot adnak a fejnek, ami így biztosan nem tud a kívánalmaknak megfelelően működni. Erre a helyzetre találták ki a több kivezetésű fejeket, amelyek minden kivezetése úgy működik mint egy-egy önálló műholdas fej.

Amennyiben több mint 8 végpontra szeretnél műholdas jelet osztani, az is megoldható, azonban abban esetben szükség van multiswitchre is (pl.: Triax TMS 9x16c), ami képes kiszolgálni több mint 8 végpontot.

Elérhető műholdas osztóink

Műholdas vételhez szükséges eszközök kiválasztásában ajánljuk az alábbi cikkeinket is:

Hogyan válassz parabola antennát?
Hogyan válassz műholdvevő fejet?
Hogyan válassz beltéri egységet?


Összefoglalás

Gyakorlatilag minden műsorszórási technika esetében megoldható különösebb költségek nélkül, hogy nem csak 1 végponton tudd nézni az elérhető tévécsatornákat. Nem szükséges hozzá feltétlenül antenna szerelő, azonban ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor keress meg minket bizalommal, és biztosan tudunk segíteni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan Tudni érdemes