Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Hogyan válassz csatlakozót koax kábelhez?

Megfelelő csatlakozó kiválasztásának a folyamata

Az egyik legfontosabb komponense a TV rendszereknek a benne felhasznált csatlakozók. Ugyanis nagyon sok bosszúságot tud okozni a vételben egy rosszul megválasztott koax csatlakozó vagy átalakító. Ugyanúgy fontos szempont a minőség és az anyaghasználat az antenna csatlakozó kiválasztásánál. Több vételi és jeltovábbítási probléma a rossz minőségű csatlakozónak köszönhetően, plusz ezeket a hibákat nagyon nehéz detektálni is.

Koax csatlakozó típusok

Először a típust érdemes meghatározni, hogy pontosan milyen típusú antenna csatlakozóra is van szükséged?

  • F csatlakozó (hollanderes, menetes): műholdas rendszerekben és elosztókhoz való csatlakozásnál kell használni (illetve professzionális rendszerek használatos)
  • Koax dugó (más néven: KODU vagy “papa”): Ezt szoktuk a TV készülékbe dugni (vagy set top boxba)
  • Koax hüvely (más néven: KOHÜ vagy “mama”): Rádiókhoz illetve fali aljzathoz való csatlakozás esetén van rá szükség.

Ezeken kívűl még vannak átalakítók is, amik egyik típusból a másikba alakítanak át. Továbbá vannak még toldók is, amiknek a segítségével össze lehet kötni koax kábeleket. Természetesen még számtalan fajtájú és típusú csatlakozó létezik, de ebben a cikkben a leggyakrabban használtakról van szó. Ha valamelyik speciális csatlakozóval kapcsolatban lenne kérdésed, keress minket valamelyik elérhetőségünk és igyekszünk segíteni.

Felszerelés módja

Miután megvan milyen típusú csatlakozóra van szükséged, utána azt kell eldönteni, hogy milyen eszközzel lehet felszerelni. 

"Rátekerős" csatlakozó: Ez egy nagyon egyszerű és elterjedt típus. A megblankolt (kábelvég előkészítés) kábelre egyszerűen rátekerjük a csatlakozót. Nagy előnye az egyszerűsége. Hátránya, hogy rátekerésnél előfordul, hogy az árnyékoló szál rátekeredik a belső vezető érre és ezzel rövidzárlatot okoz. Másik, hogy idővel egyszerűen lejön a kábelről (főleg kültérben). Csak akkor ajánljuk, ha gyors de nem végeleges megoldás kell!

Krimpelhető csatlakozó: Ez egy régi, jól bevált típus, tökéletes kontaktust biztosít és ha jól van felszerelve akkor "örök élet". De a felszereléséhez minden esetben krimpelő fogóra van szükség, ami a csatlakozó szoknyáját 6 szögben rápréseli a kábelre. Általában szerelők használják, mert egy átlagos háztartásban nincs krimpelő fogó és 6-8-10 csatlakozó felszereléséhez nem is szükséges feltétlen. Átlagos felhasználásra tökéletes, de ha sokat kell egyszerre felszerelni belőle akkor elfárad a kezünk a krimpeléstől. Akinek kellett már 40-nél többet felszerelni egyszerre, tudja miről beszélek. 

Kompressziós csatlakozó: Ez a legújabb fejlesztésű és minden szempontból a legjobb típus. Pár éve még az amerikai fejlesztő cég bemutató kamionnal járta a nemzetközi szakmai kiállításokat és ott bemutatta a nem megfelelő csatlakozók miatti hibalehetőségeket. Aki volt egy ilyen bemutatón, soha többé nem akart már másfajta csatlakozót használni, csak is a kompresszióst. Ennek a típusnak a felszereléséhez úgynevezett kompressziós fogóra van szükség, amely a megfelelően megblankolt kábelvégre felhelyezett csatlakozót hosszirányban nyomja össze és egy kúpos gyűrű szorítja rá a kábelre. TV vétel szempontjából ez biztosítja a legtökéletesebb kontaktust. Hihetetlenül tartós (örök élet + egy nap). A szerelőknek érdemes egyszer beruházni egy profi kompressziós fogóra, amivel könnyen és nagyon gyorsan lehet dolgozni. Ezzel nem fárad el a kezünk akkor sem, ha 100 csatlakozót kell felszerelni egyszerre. 
A fejlesztők az otthoni felhasználókra is gondoltak és alkottak egy "lite" kompressziós fogót is, ami csak pár ezer forint és akkor is megéri megvenni, ha 1-2 csatlakozót szerelünk fel vele, mert kevesebbe kerül mintha szerelőt hívnánk. A kompressziós csatlakozók használatával örökre elfelejthetjük a bosszúságot amit a rosszul felszerelt csatlakozók okoznának.

Önkompressziós csatlakozó: Ezzel a csatlakozóval megpróbálták ötvözni az egyszerű szerelhetőséget és a jó minőséget. Nem kell hozzá célszerszám,  kézzel rá tudjuk tolni a kábelvégre és a tartóssága remek. A felszerelése kis kézügyességet és az ujjak kis szorító erejét igényli de ha fent van, többé már nem jön le és a kontaktus vetekszik a kompressziós csatlakozókéval. Akkor javasoljuk, ha nem végleges de mégis profi megoldásra van szükség.

A fentieket figyelembe véve, ebben a sorrendben javasoljuk a csatlakozókat:

  1. kompressziós
  2. krimpelhető (de csakis vastagbordás csatlakozóval)
  3. kúprahózós (ezt itt nem tárgyaltuk, mert szerelők által ritkán használt típus)
  4. önkompressziós
  5. rátekerős

Esetek

Szerelt koax kábel esetében:

Ha nálunk vásárolsz szerelt koax kábelt, akkor azon mind a két oldalon jó minőségű kompressziós F csatlakozó található. Ez abból a szempontból a legjobb megoldás, hogy minden esetben használható, csupán a megfelelő átalakítót kell feltekerni a két végére. Vagy F csatlakozó - Koax hüvely vagy F csatlakozó - Koax dugó átalakítót. Ennek a használatbavételéhez már nem szükséges semmilyen szerszám.

Fali aljzattól kell a TV készülékig (vagy set top boxig) eljuttatni a beérkező TV jelet:

Ebben az esetben szükség van egy koax hüvelyre (a fali csatlakozóhoz való csatlakozáshoz) + koax kábelre (amekkora a távolság a két eszköz között) + koax dugóra (a TV -hez vagy set top boxhoz való csatlakozáshoz). Ha műholdas vételről van szó, akkor a koax hüvely és koax dugó helyett F csatlakozók kellenek.

Toldás esetén:

Ha szükség van arra, hogy még néhány méterrel meghosszabbítsd a koax kábelt akkor szükség van összesen 2db F csatlakozóra és 1db F toldóra. Egyik F csatlakozót a meghosszabbítandó kábelvégre kell felszerelni, a másik F csatlakozót a toldásra, és a kettőt az F toldóval összekötni.

Több felé osztás esetén:

Az osztóhoz és/vagy erősítőhöz minden esetben F csatlakozóval tudod csatlakoztatni a koax kábelt. A vevőkészülékhez való csatlakozáshoz koax dugóra, a fali csatlakozóhoz koax hüvelyre van szükség. A beérkező TV jelek osztásáról részletesebben ITT olvashatsz.

 

Összegzés

Érdemes jó minőségű csatlakozókat választani, mert ez a legolcsóbb alkotó eleme egy TV rendszernek, de hibás vagy rosszul felszerelt csatlakozó nehezen felderíthető hibákat képesek eredményezni, amiket sokszor körülményes utólag javítani. Ezért már erősen ajánlott már a legelején jó csatlakozókat választani, hogy ne ezen múljon a tartós és kifogástalan vétel.

Ajánljuk az alábbi tartalmainkat is:

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan SatHu Praktikák Tudni érdemes