Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Hogyan válassz parabola antennát?

A műholdvétel egyik alapeszköze az parabola antenna.

Mivel több gyártó, számos méretben és kivitelben készít parabola antennákat, sok esetben nem egyszerű meghozni a döntést, hogy milyen típusút és méretű parabola antenna a megfelelő.
Ebben szeretnénk ezzel a cikkel segítséget nyújtani, hogy biztosan olyan parabola antennát tudj vásárolni, amilyen ténylegesen szükséges számodra.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni parabola antenna vásárlás előtt?

Egy parabola antennának 3 fontos paramétere van:

  • Átmérő
  • Anyaghasználat
  • Antenna kialakítása

Az átmérő a nagyobb nyereségért felelős. Minél nagyobb az antenna átmérője, annál nagyobb a parabola nyeresége. 
Azonban itt meg kell jegyezni, hogy nem szükséges felrakni a legnagyobb antennát, mert egy körültekintően választott, és jól beállított antenna, bőven elég tartalékot tud biztosítani. Ilyen esetekben a nagyobb antenna megvásárlása, felesleges pénz kidobás. A nagyobb rendszer általában nagyobb karbantartást is igényel.

Parabola antenna anyaghasználatának fontossága

Az anyaghasználat bonyolultabb kérdés, mert itt nem feltétlen a nyereségről beszélünk, hanem a várható élettartamról, a súlyról, a szélterhelésről és a szerelhetőségről is. Egy nagyméretű antenna, sokkal inkább ki van téve az időjárás viszontagságainak. A szél nagyobb felületen éri, így könnyebben kimozdulhat, továbbá a rendszer súlya is nagyobb, és ezt a terhelést, sokszor már a forgatómotoros rendszerek, vagy maga az antenna tartó szerkezet is nehezen tűri. Ezért a nagyobb antennákat az esetek nagy számában, üvegszálas poliészter anyagból készítik, mert rugalmas, így kevésbé deformálódik, nem korrodálódik, illetve könnyebb is. 

Parabola antenna kialakításának fontossága

Az antenna kialakítása nem a legkritikusabb szempont. Lehet úgynevezett mesh típusú, perforált parabola antennát is vásárolni, ami inkább esztétikailag nyújt többet a megszokottól, mint amennyire szélállónak tartják. Viszont a vételi minőséget a perforálás nem befolyásolja!
Otthoni felhasználásra a legoptimálisabb választás, egy alumínium antenna lehet.
A súlya az acél antennákhoz viszonyítva jelentősen kisebb, és ugyan sérülékenyebb mint az acél, de sokkal jobban állja az időjárás okozta nehézségeket.


A műholdas vételről érdekesen és röviden:

A parabola antenna kifejezetten arra lett kitalálva, hogy a műholdak által sugárzott jelet fókuszálni, összegyűjteni tudjuk. Az általunk befogható távközlési műholdak, az egyenlítő síkjában keringenek, a föld forgásával szinkronban. Ennek köszönhetően, a Földről nézve ezek fix pozícióban vannak, együtt keringnek velünk, így a beállított antennánkat nem kell rendszeresen újra állítani. Egy műhold addig “él” amíg van benne elég üzemanyag, hogy pozícióban maradjon. 
A műholdak által lefedett területet hívjuk besugárzási terültnek, amelynek a centrumához közelítve egy kisebb parabola is elég, míg a centrumtól távolodva, egyre nagyobb kell.

Magyarországon gyakran befogott műholdakhoz szükséges parabola antenna méret

  • UPC Direct (THOR) = 60cm -es
  • Telekom (AMOS) = 80cm -es
  • Digi (THOR) = 80cm -es 

Ugyan ezek a szolgáltatások más országból nézve (például Németország északi területein) már csak nagyobb antennával foghatóak, mivel Magyarország közelebb van a centrumhoz.
De ha Németországban szeretnénk az Astra műholdját nézni, értelemszerűen jobb a lefedettsége mint itthon.( Az Astra műholdján, zömében Német nyelvű csatornák találhatóak.)

Pár mondatban a “több műholdat elérő” rendszerekről.

Egy antennával több műholdat is tudunk fogni, ennek két ismertebb formája, a többfejes rendszer és a forgatómotoros rendszer.
Ha egy parabola antennánk van, és több műholdat szeretnénk nézni, akkor kiépíthetünk egy olyan rendszert, aminek a fejtartója, több LNB -t (műholdvevő fejet) is tud fogadni. A fejek pozíciója eltér, így a fókusz pontja máshova esik, ezáltal elérhetjük azt, hogy egy antenna több műholdra is rálát. Ha több fejünk van, azt viszonylag egyszerűen tudjuk közösíteni, egy DiseqC kapcsoló segítségével, így elég ha az antennától egy kábel van lehúzva a műholdvevő készülékig. 
Erre a vételi formára van speciális multifókuszos antenna, és toroidal antenna is, ami egymástól távolabbra eső műholdakat is képes befogni, a nyújtott kialakításának köszönhetően.
Ide sorolhatjuk a Monoblock elnevezésű műholdvevő fejeket is, ami lényegében 2db-3db LNB egy házba építve. Így lényegében egy hagyományos fej is elég ahhoz, hogy 2db-3db műholdat is tudjuk fogni egy antennával. A Monoblock fejek, 80cm átmérőjű parabola antennák fókuszpontjához vannak kialakítva!

Forgató motoros rendszerek

A forgató motoros rendszer, mind közül a legkomplexebb. Itt egy DiseqC vezérelt motor, forgatja a parabola antennánkat a megfelelő pozícióba automatikusan.
Itt fontos az antenna megfelelő méretének kiválasztása és az anyaghasználat is.
A forgatómotorok nagy terhelésnek vannak kitéve, és ez rövidíti az élettartamát. 
Ha könnyebb antennát választunk, és figyelünk arra, hogy lehetőleg ne sokkal haladjuk meg 100cm -es méretet, az plusz éveket nyerhet a forgatómotornak. Egy jól kalibrált forgatómotoros rendszernél, átlagosnak mondható 80cm-100cm -es antennával is könnyedén befoghatunk 10db-15db műholdat.

Ahhoz, hogy az alábbiak közül eldönthessük, hogy melyik rendszert érdemes kiépítenünk, már csak azt kell meghatározni, hogy mit szeretnénk befogni!

Amennyiben a műholdvevő fejek kiválasztásában is szükséged van segítségre, az esetben ajánljuk a "Hogyan válassz műholdvevő fejet?" című cikkünket, továbbá ha a megfelelő koax kábel kiválasztásában is szeretnél segítséget akkor a "Hogyan válassz koax kábelt?" című cikkünket ajánljuk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan