Kedves látogatónk. A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Rendben
   

HOTEL TV fejállomás minihotelbe esettanulmány

HOTEL TV fejállomás minihotelbe

Készítette: Posta Tibor műholdvevő és antenna szakértő

e-mail: postatib@sat.hu

tel: +36 20 9458-119

18.400 Ft / csatorna

esettanulmány

Előzmény

Gyakran felmerülő igény a kis hotelek, panziók részéről, hogy a szobákban tökéletes minőségben, a vendégkörükhöz igazodó TV műsor választékot tudjanak nyújtani. Ha van a környéken kábel TV szolgáltatás viszonylag egyszerűen megoldható a műsorral való ellátás, de még ez esetben is kielégítetlen maradhat a külföldi csatornák iránti igény.

A teljesen saját megoldást eddig csak kevés kis hotel tudta kigazdálkodni, mivel egy saját TV rendszer (fejállomás) beüzemelése több millió forintos költséggel járt. A technológia fejlődésével, olyan új, innovatív megoldások is elérhetővé váltak, amelyek alkalmazásával a kis hoteleknek sem kell lemondani a minőségi TV szolgáltatásról, s mindez már megfizethető.

Cél

Egy minihotelbe korszerű, üzembiztos, költséghatékony megoldást kínálni, a TV programokkal való ellátásra. Fontos, hogy felügyelet nélkül, alacsony üzemeltetési költséggel lehessen működtetni. A telepítés minél egyszerűbb legyen és rugalmas legyen a csatornák kiválasztása.

Megoldás

Műholdas és földi digitális jelforrások jeleinek vételével, majd közösítésével, egységes, DVB-T modulációval saját műsorcsomagok előállítása és bejátszása a meglévő antenna rendszerbe, ami egyaránt lehet csillagpontos, vagy soros kialakítású.
Egy Johansson Colosseum mini fejállomás veszi a műholdas jeleket, szükség esetén dekódolja, és csomagokba rendezve DVB-T modulációjú RF jelet állít elő. Egy földi antennával vesszük a MindigTV ingyenes csatornáit, majd a Johansson 35 dB-es erősítővel beállítjuk a megfelelő szintet és közösítjük a fejállomás kimenetével. A közösített jel egyaránt tartalmazza a lekonvertált műholdas, valamint az ingyenes MindigTV adóit is. Ez a jel már a megszokott módon adható be a hálózatba. Vihető nagyobb távolságra, vagy egyszerűen elosztható több vételi helyre.

page2image15024

 

Javasolt csatornalista

A csatornalista összeállítása természetesen szabadon variálható, de a következői szempontokat figyelembe kell venni:

  • a földi kínálat adott, az nem variálható

  • a fejállomásnak 4 bemenete van, tehát maximum 4 frekvenciáról lehet összeválogatni a csatornákat.

  • a Powercam dekóder maximum 10-12 csatornát tud stabilan kinyitni, tehát annyi UPC-s csatorna lehet, viszont ez nem fontos, hogy ugyanazon a TP-n legyenek

  • a DVB-T MUX sávszélessége maximum 31.7 Mbps, ezért úgy kell összeválogatni a csatornákat, hogy a kimeneteken átlagosan maximum 24-25 Mbps-nál ne legyen több az össz sávszélesség, (így marad bőven tartalék) Ehhez segítséget nyújt a rendszer, mert a “Service assignment” menüpontban folyamatosan kijelzi az éppen aktuális sávszélességet

  • a 4 kimeneti modulátor 4 szomszédos csatornát foglal el, tehát olyan helyet kell keresni nekik, ahol van ennyi szabad hely a meglévő csatornák között.

page3image50120

 

ELVI MEGVALÓSÍTÁSI RAJZ


 

KÖLTSÉGVETÉS

mennyiség

egységár

nettó ár

Johansson Colosseum fejállomás

1

539 360 Ft

539 360 Ft

Triax 343 antenna

1

6 290 Ft

6 290 Ft

Johansson 35 dB-es antennaerősítő

1

5 897 Ft

5 897 Ft

D80 MESH parabola

3

5 897 Ft

17 691 Ft

Inverto Black ultra single fej

2

6 270 Ft

12 540 Ft

Inverto Black ultra TWIN fej

1

10 220 Ft

10 220 Ft

egyéb szerelési anyag

1

20 000 Ft

20 000 Ft

powercam dekóder

1

50 700 Ft

50 700 Ft

összesen

   

662 698 Ft

egy csatornára eső költség

36

csatorna

18 408 Ft

A fenti táblázatban kizárólag anyagköltségeket tüntettem fel. A munkadíjjal és az antennák rözítésének költségével a helyszíntől függően egyedileg külön kell kalkulálni. (3 db parabola szerelés, földi antenna szerelés, rendszer installálás)

Előnyök

innovatív technológia, kompakt kivitel
web interface-n keresztül rugalmasan konfigurálható
áramszünet után automatikusan visszaáll a rendszer
interneten keresztül távfelügyelhető
alacsony áramfogyasztás, nagyon alacsony költséggel üzemel nagyon kedvező ár

Fontos tudnivalók

  • az ajánlatnak nem része a jogdíjak és az esetleges szükséges szerződések bonyolítása a műsorszolgáltatókkal, az a megrendelő felelőssége

  • a programok vételéhez DVB-T tunerrel felszerelt MPEG4 kezelésére alkalmas TV készülékek, vagy set-top boxok szükségesek.

  • A vételi pontokon a csatornák korlátozás nélkül szabadon vehetőek.

    Ez az esettanulmány a fenti csatornakiosztásra a legjobb ár/érték arányú megoldás. Csatornaszámtól és tartalomtól függően, lehet, hogy más-más műszaki megoldást javasolnék, ezért érdemes mindenképpen a konkrét igényre ajánlatot kérni tőlünk.

A teljes esettanulmány letölthető innen page5image42160