Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Mindig TV antennák - Hogyan válaszd ki a számodra legjobb TV antennát?

Milyen szempontok szerint érdemes tv antennát választani a megfelelő Mindig TV vételhez? Itt megtudod!

Amikor valaki nézni akarja a földi digitális adásokat (Mindig TV vagy Mindig TV Extra), esetleg már be is szerezte az új tévét vagy dekódert, még mindig felmerül egy fontos kérdés: Milyen antennát válasszak a digitális vételhez?

Az üzletekben és az interneten sokféle antenna közül lehet válogatni, de egy laikus felhasználó találomra, vagy az ár alapján tud csak dönteni.

Gyakran felmerülő kérdések TV antenna vásárlás közben:


TV antenna választásának a szempontjai:

 

  • Ár: Kétségtelenül fontos, de NEM a legfontosabb szempont! Egy drágább, de jó antennát minimum 10-20 évre terveznek, ennyi idő alatt pedig sokszorosan visszahozza az árát!
  • Minőség: Fontos tulajdonság, nem mindegy milyen anyagokból és mennyire precízen van összerakva az antenna. Általában a drágább antennák jobb anyagokból vannak megépítve.
  • Vételkészség: Az egyik leglényegesebb tulajdonság! Mérőszámának az antenna nyereségét tekinthetjük, melyet decibelben (dB), logaritmikus skálán mérnek. Minél nagyobb a nyereség, annál erősebb antennáról van szó. Ráadásul a logaritmikus skálának köszönhetően 6 dB különbség kétszeres teljesítmény különbséget jelent!
  • Tartósság: Egy jó minőségű anyagokból, jól összerakott antennát lehet, hogy soha többé nem kell cserélni, vagy javítani és a nagy szeleket is jól bírja. Mivel a madarak előszeretettel ücsörögnek az antennákon, fontos, hogy az antenna elemei ne hajoljanak el vagy potyogjanak le. 
  • Korrózióvédelem: Az eső és a napfény évek alatt tönkreteheti a rossz minőségű szerkezeti anyagokat. A jobb antennákat drágább, korrózióálló és napfény álló műanyagokból és alumínium ötvözetekből készítik.
  • Esztétikum: Hogyan mutat házunk tetején, esetleg az erkélyen. Nem utolsó szempont!
  • Szerelhetőség: Szintént nagyon fontos, létezik több olyan antenna amit szerszám nélkül össze lehet szerelni mindössze 3 másodperc alatt!

 

Milyen nyereségű TV antennára van szükséged?

Van egy lefedettséget remekül bemutató interaktív térkép a Mindig TV weblapján amit IDE KATTINTVA meg tudsz nézni. Ezen a térképen a címed beírása után látni fogod, hogy milyen lefedettség van a lakóhelyeden. Ha elnavigálsz az elérhető TV antennáinkra, akkor ott rá tudsz szűrni a hatótávolságra. Így gyorsan le tudod szűrni az antennákat, ami nagyban meggyorsítja a választást, és nagyban növeli, hogy tényleg a megfelelő antennát válaszd.

Azonban itt érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ha az adótorony felé valami zavarja az optikai rálátást (pl.: egy másik ház), akkor az ronthat a vétel minőségén. Ezért ilyen esetekben érdemes jobb vételi képességgel rendelkező tv antennát választani, a megfelelő vétel érdekében. 

Továbbá a mobil átjátszó tornyok terjedése miatt egyre gyakoribb a 4G (LTE) interferencia az átjátszó tornyok közelében. Ugyanilyen zavart fog okozni a későbbiekben az 5G (LTE2) átjátszó tornyok is. A jó hír, hogy ezt a felmerülő problémát viszonylag könnyedén lehet orvosolni. (Pl.: Johansson LTE2 antenna erősítő)

Kültéri tv antenna vagy beltéri tv antenna esetleg szobaantenna?

Ezt is a vételi hely dönti el! Szobaantenna csak remek vételi körülmények között megfelelően használni, jó optikai rálátással és közel az adótoronyhoz. Sokszor az adótorony távolsága lehetővé tenné a szobaantenna használatát, de az optikai zavaró tényezők miatt nem elegendő.

Kifejezett beltéri tv antennák nincsenek, csak olyan kültéri antennák amik a méretükből és formájukból és vételi képességükből adódóan beltéren is fel lehet szerelni (pl.: padláson). 

Mi leginkább a kültéri tv antennákat ajánljuk amikor csak lehetséges a felszerelése, mert ezek rendelkeznek olyan vételi képességekkel amik tökéletes vételt biztosítanak akár több vételi pont esetében is! Nem érdemes "kicentizni", inkább legyen benne tartalék! 

Mikor van szükséged antenna erősítőre?

Az egy tévhit, hogy a jobb vétel érdekében van szükség antenna erősítőre!

Akkor van szükséged antenna erősítőre ha a vett jelet többfelé akarod osztani. Ebben az esetben a beszerelt osztók is csillapítanak, illetve a kiépített koax hálózat is rendelkezik csillapítással amit egy jól kiválasztott erősítővel gyorsan lehet ellensúlyozni. Így akár 10-20 végponton is remek vételt lehet biztosítani!

Azért sem érdemes antenna erősítőt használni egy gyengébb nyereségű tv antenna gyenge vételének az ellensúlyozására, mert így a vett zajt is felerősíti az erősítő ami sokszor még rosszabb eredményt ad mintha nem lenne erősítés.

Lehet többfelé osztani a Mindig TV jelet?

Igen, lehet többfelé osztani a Mindig TV jelet! Ehhez megfelelő mennyiségű koax kábelre, csatlakozóra, osztóra és antenna erősítőre és természetesen egy jó Mindig TV antennára van szükség. Így minden szobába és helyisége el lehet vezetni probléma nélkül az antenna által vett jelet. Azonban antenna vásárlásnál ezt is érdemes figyelembe venni, és eszerint választani antennát. Ugyanis ha az antenna vételének a pillanatában már tudod, hogy minimum 4-5 szobába akarod nézni a tévét, akkor olyan nyereségű antennát érdemes választani amihez lehető legkisebb erősítés szükséges az egyidejű legjobb vétel érdekében.

Ha Mindig TV Extra (előfizetéses) szolgáltatás esetében annyival "bonyolódik" a helyzet, hogy minden végponton szükség lesz Mindig TV Extra előfizetői kártyára. Egy előfizetéshez több társkártya is igényelhető, azonban ha több végpontra szeretnéd osztani a jelet mint amennyi társkártyát tudsz igényelni, akkor több előfizetésre van szükséged. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan Tudni érdemes