Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Műholdvevő fejek és fejtartók

A műholdvevő fej (más néven LNB) feladata, hogy a parabola antenna által összegyűjtött mikrohullámú jeleket felerősítse és lekonvertálja olyan frekvencia tartományba, ami már koax kábelen is elvezethető.

A leggyakrabban használt műholdas fej típus a single, ami azt jelenti, hogy 1 műholdvevő készüléket tud kiszolgálni.

Azokon a helyeken ahol több műholdvevő készüléket használnak több kivezetésű fejre van szükség, ugyanis a fejből kijövő kábelt nem lehet elosztani! Ezen az antenna jel levezető kábelen megy tápfeszültség a fejhez, plusz különböző vezérlőjelek. Ha simán elosztjuk, akkor előfordulhat, hogy a rácsatlakoztatott műholdvevő beltéri egységek más-más parancsot adnak a fejnek, ami így biztosan nem tud a kívánalmaknak megfelelően működni. Erre a helyzetre találták ki a több kivezetésű fejeket, amelyek minden kivezetése úgy működik mint egy-egy önálló műholdas fej.

Műholdvevő fejek a kivezetés szerint

single - 1 kivezetés
twin - 2 kivezetés
quad - 4 kivezetés
octo - 8 kivezetés

Létezik úgynevezett quattro fej, ami szintén 4 kivezetéssel rendelkezik ezért könnyen összetéveszthető a quad LNB-vel.
A quattro fejeket közösségi rendszerekben használjuk multiswitch-ek meghajtására, otthoni használatra nem alkalmasak!

Speciális műholdvevő fejek

Monoblock LNB - két vagy három fej van "egybeöntve" annak érdekében, hogy egy antennával 2-3 műhold jeleit lehessen venni a parabola antenna forgatása nélkül. FIGYELEM! a monoblock fejek úgy vannak méretezve, hogy 80 cm-es parabola antennában működnek megfelelően. Ezekből is van single, twin és quad változat.

UNICABLE fej (unikábel) - Az unicable technológiát azért fejlesztették ki, mert sok házban nehézségekbe ütközik a új kábelek behúzása a műholdas vételhez. Az unicable fejek különlegessége, hogy a kivezető kábel egyszerűen elosztható és a jel a meglévő régi koax kábeleken is elvezethető. Típustól függően 4, 8, 16, 24, 32 vételi helyre lehet szétosztani. FONTOS, hogy a hozzá használt műholdvevő készüléknek támogatnia kell az unicable technológiát. A modern műholdvevők, vagy TV-k esetében ez nem gond, viszont a szolgáltatók által adott műholdas beltéri egységek sajnos erre nincsenek felkészítve.

Optikai fej - Ha a parabola antenna 70-80 méternél messzebbre kerül a vételi helytől, akkor a koax kábelnek már túl nagy lesz a csillapítása, ezért optikai kábeles megoldás az üdvös.

Az optikai műholdvevő fej kimenetére közvetlenül csatlakoztatható az optikai kábel, ami akár kilométereken keresztül is tekereghet egy irodaházban számottevő jelveszteség nélkül. Az optikai kábel végére kell egy átalakító, ami a vételi helynél normál RF jellé alakítja a megérkező laser impulzusokat.

Az műholdas optikai fejek másik nagy előnye, hogy segítségével tökéletes villámvédelem valósítható meg, ugyanis az optikai kábel nem vezeti be a villámot az épületbe, mivel nem tartalmaz fémet. Ezzel tökéletes védelmet biztosíthatunk a nagy értékű műholdas berendezéseknek. Ha nincs nagy távolság, akkor is ideális választás TV stúdiók, kábelTV fejállomások, hotelek, irodaházak műholdas rendszereiben.

Tévhit a műholdas fejekkel kapcsolatban, hogy olyat kell választani, amin minél kisebb zajtényező van feltüntetve. Sajnos a gyártók a tisztesség helyett sok esetben a marketinget helyezik előtérbe és olyanokat is felírnak a fejek dobozára, amik megtéveszthetik a vásárlót. NEM LÉTEZIK olyan műholdas fej, aminek a zajtényezője 0.1 dB!!!
A legprofibb, egyedileg gyártott és hangolt fejek, amiket SNG-n (műholdas közvetítő kocsi) használnak, 4-5 dB zajtényezővel rendelkeznek.
Ezzel együtt a legtöbb kereskedelemben kapható műholdvevő fej tökéletesen el tudja látni a funkcióját. Ha forgatós rendszerhez, vagy valamilyen közösségi rendszerhez választunk fejet, abban az esetben érdemes szakember tanácsát kérni. Ha erre nincs mód, az ár rendszerint jó iránymutató.

Fejtartók

A többfejes fejtartók arra szolgálnak, hogy a hagyományos parabola antennára egyszerre több fejet lehessen felszerelni annak érdekében, hogy több műhold vételére legyenek alkalmasak.

Rendezés:
Nézet: