A weboldal cookiek-at használ! Erről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashatsz részletesen.

Hogyan válasszunk műholdvevő fejet (LNB)?

Rövid bemutató a műholdas televíziózáshoz elengedhetetlen műholdvevő fej (LNB) vásárlásnak legfontosabb tényezőriől. Mivel sokan elvesznek a sok technikai információ között és ezáltal sok esetben hoznak rossz döntést a műholdvevő fejet illetően. 

Ezzel a rövid cikkel szeretnék egy biztos támpontot adni, hogy könnyebb legyen kiigazodni a kapható LNB -k között.

Kezdjük az alapokkal

Egyre közkedveltebb Magyarországon is a műholdas televíziózás. Tapasztalataink szerint elsősorban azért hódít egyre nagyobb térben, mert sokkal több az elérhető csatornák száma, ezáltal sokkal szélesebb körben lefedik az igényeket, mint pl. kábeltévé esetében.
Azonban sokan nem tudják, hogy hogyan is juthatnak a legrövidebb úton az érdeklődéstől a működő műholdas rendszerig. Ez a cikksorozat  abban fog segítséget nyújtani, hogy mi alapján válasszuk ki a megfelelő műholdvevő fejet, parabola antennát, beltéri egységet és egyéb kiegészítő eszközöket a príma műholdas vételhez. Továbbá milyen lehetőségeink vannak, ha több szobában és/vagy több készüléken szeretnénk műholdas adást nézni. Ezen kívül bemutatunk speciális megoldásokat a cikksorozat további epizódjaiban, illetve igyekszünk minél több szakmai újdonságot publikálni közérthető formában. Elsőként a műholdvevő fejek optimális választását mutatjuk be, de még mielőtt ennyire előre szaladnánk, nézzük meg az alapokat!

Ingyenes vagy fizető csatornákat néznél?

Az első (és talán legfontosabb) kérdés, hogy milyen jellegű csatornákat és milyen nyelven akarunk nézni?  
Ez határozza meg, hogy szükséges-e valamelyik szolgáltatónál előfizetnünk vagy elegendő a szabad hozzáférésű (=Free to Air, röviden FTA) csatornák vétele is. A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy ha valamiért nem szükséges fizetni, akkor nem is fogunk. Ez a lehetőség a műholdas televíziózásnál is megvan, azonban azt szem előtt kell tartanunk, hogy az FTA csatornák több mint 99%-a idegennyelvű. Ez nem feltétlenül probléma, hiszen ha valaki inkább német, orosz, angol, spanyol stb. nyelvű csatornákat nézne, akkor előfizetés nélkül is rendkívül színes tartalom áll rendelkezésre.

Ha szükséges a magyar nyelvű csatornák széles kínálata is, akkor megkerülhetetlen lesz előfizetést kötni valamelyik hazai szolgáltatónál (pl. UPC, Digi, Telekom). Ez általában úgy néz ki, hogy miután megtörtént az előfizetés, a szolgáltatótól kapunk egy úgynevezett kódkártyát, ami jogosultságot ad a fizetős tartalmak megtekintésére. Az egyes szolgáltatók előfizetői kártyái eltérő módon lehetnek kódolva, ami a felhasználó szempontjából azért fontos, mert ez alapján tud megfelelő beltéri egységet választani, de erre majd később visszatérünk.

Hogyan épül fel egy műholdvételre alkalmas rendszer?

    1.    Műholdvevő fej
    2.    Parabola antenna
    3.    Műholdvevő beltéri egység (más néven: set top box) (ha a tévében nincs DVB-S / DVB-S2 tuner)
    4.    Egyéb kiegészítők (kábelek, csatlakozók, tartó konzolok, stb.)

Ezekre biztosan szükségünk lesz, ha a műholdas televíziózás mellett tesszük le voksunkat. Ebben a cikksorozatban pontosan ezeket a kategóriákat vesszük végig, és mutatjuk be, illetve magyarázzuk el, milyen szempontokat kell figyelembe venni vásárlás előtt. Mivel nagyon sok típusú és márkájú termék van ebben az iparágban, ezért nagyon könnyű elveszni a termékek között. Azonban a Sat.hu egy szakáruház és mint ilyen, mi eleget teszünk annak, hogy az érdeklődők/vásárlók teljes mértékben azt kapják ami kielégíti az igényeiket.
Most, hogy az alapokat tisztáztuk, kezdjünk is bele az első rész kivesézésébe, ami a műholdvevő fejek kiválasztásában fog segítséget nyújtani.

Mi is az a műholdvevő fej?

A műholdvevő fej (=LNB, azaz Low-Noise Block) feladata, hogy a parabola antenna által összegyűjtött mikrohullámú jelet nagy mértékben felerősítse, majd alacsonyabb frekvencia tartományba konvertálja.

Mi alapján válasszunk LNB -t?

A fej(ek) kiválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy hány eszközön akarjuk nézni a műholdas csatornákat.
Mivel az LNB-hez  vezető kábelen vezérlő jelek is “közlekednek”, ezért sima elosztásra nincs lehetőség. Ha több vevőt szeretnénk ellátni, akkor több kimenetű fejre lesz szükség. Lehet kapni Single / Twin / Quad / Octo LNB-ket, amik azt jelölik, hány eszközt képesek ellátni.

  1. Single = 1 készüléket
  2. Twin = 2 készüléket
  3. Quad = 4 készüléket
  4. Octo = 8 készüléket

A következő fontos szempont a fejek erősítése. Ez jelentős szerepet játszik abban, hogy mekkora lesz a bejövő jelszint. Ez az érték általában 50-55 dB közé esik, jobb minőségű fejek esetében pedig 60-65 dB körül mozog.

A következő szempont a zajtényező, ami -értelemszerűen- minél kisebb, annál jobb. Ezt az értéket is dB-ben (decibel) határozzák meg. Azonban nem árt tudni, hogy sok gyártó előszeretettel alkalmazza marketing fogásként, és sajnos nem a valós értéket írják rá az műholdvevő fej dobozára.

Ezeken kívül még számos más technikai jellemzői vannak a műholdvevő fejeknek (pl. vételi sáv, fáziszaj, keresztmodulációs csillapítás, stb.), de ezek az általános vételi helyzetekben már nem bírnak nagy jelentőséggel, ezért ezeket itt nem fogjuk részletezni.

Viszont van néhány speciális LNB típus, amiről mindenképp érdemes néhány szót ejteni (részletes információk ezekről a típusokról a közeljövőben várhatók).
Lássuk, mik is ezek:

Quattro fejek:

Ezeknek a fejeknek a Quad LNB-hez hasonlóan szintén négy kimenete van, viszont mind a négy kimeneten különböző polarizáció és frekvencia tartomány szerint adják ki a jelet. Multswitch-es rendszereknél szokás használni az ilyen fejeket.

Monoblock fejek:

Ez a típusú fej gyakorlatilag két LNB egyben, egy beépített DiSEqC kapcsolóval, tehát két műhold egyidejű vételét teszi lehetővé. A két fej közötti foktávolság jellemzően: 3°, 4,3° és 6°. Általában 80cm-es parabolához vannak optimalizálva.

Unicable fejek:

A többi LNB-vel ellentétben az Unicable vagy más néven SatCR (Single Cable Distribution) fejek jelét egy közönséges műholdas osztóval akár négy felé is eloszthatjuk, ami azt jelenti, hogy a parabola antennától elegendő csupán egy kábel levezetése. Fontos azonban, hogy a beltéri egységeknek ismernie kell az unicable technológiát.

Flansnis (vagy sugárzó nélküli) fejek:

Ezek a fejek abban különböznek a többitől, hogy működésükhöz mindenképp szükséges egy úgynevezett primersugárzó, mivel saját sugárzóval nem rendelkeznek. Professzionális tükrök mellé a gyártók általában mellékelnek primersugárzót, hogy a vétel a lehető legjobb legyen.

Slim fejek:

A slim LNB-ket akkor szokás használni, ha egy parabolával több egymáshoz nagyon közel lévő műholdat szeretnénk fogni. Ezek a fejek kialakításuknak köszönhetően, sokkal könnyebben elférnek a fejtartón, mint sugárzós társaik.

Összegezve:

Annyira nem bonyolult a műholdvevő fejek világa, hogy egy  szakmában járatlan ember  ne tudná a megfelelőt kiválasztani. Főként, hogy a Sat.hu Szakáruházban minden felmerülő kérdésre és problémára tudunk megoldást nyújtani. Véleményünk szerint az LNB jó kiválasztása nagyon fontos, mert annak későbbi cseréje és/vagy  beállítása az egyik legproblémásabb folyamat lehet egy műholdas rendszerben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan