Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

LTE és LTE2 védelem - Mikor van rá szükség a tökéletes TV vételhez?

Ahogy fejlődik a technika, gombamód szaporodnak a mobil átjátszó tornyok. Az életünk részét képezi a 4G és 5G más neveken LTE. Az LTE (angol mozaikszó) egy negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány. Az 5G-re gyakran használják az LTE2-t. A mobiltelefonos internet terjedésével olyan frekvenciákat is elkezdtek erre használni a szolgáltatók, amelyeken nemrég még TV sugárzás volt. Ezért a mobil tornyok közelében sajnos gyakran előfordul, hogy a digitális földfelszíni TV vétel rossz minőségű lesz. Az is előfordulhat, hogy a korábban tökéletes vétel elromlik, kockásodni és akadozni kezd az adás, pedig semmi nem indokolná, mivel sem a vevőkészülék sem az antenna nem változott.

Mikor jelenthet problémát a 4G vagy 5G a TV vételben?

Alapvetően nem indokolná a 4G/5G jelenléte a digitális földfelszíni jel romlását, mert más frekvenciákat használnak. Vannak olyan helyzetek, amikor mégis egyértelműen a mobil tornyokból érkező jelek okoznak vételi zavarokat. 

Míg a TV adók általában több tíz km-re vannak a vételi ponttól, addig a mobil tornyok lehet, hogy csak néhány háztömbnyire és bár azok teljesítménye lényegesen kisebb, a közelség miatt az antennánkon lehet, hogy nagyobb lesz a 4G/5G jel erőssége mint a TV jel. Ez normális. Ugyanakkor, ha ez a jel SOKKAL nagyobb, előfordulhat hogy az érzékenyebb tunerrel rendelkező készülékeken zavart okoz. A hibás működés esélyét fokozza, ha antenna erősítő is van a rendszerünkben, hiszen az a TV jelek mellett, az itt zavart jelentő 4G/5G jeleket is erősíti.

Nagyobb eséllyel jelentkezik hiba a TV vételben, ha:

  • érzékeny a vevőkészülékünk, vagy TV készülékük tunere
  • antennaerősítőt, vagy erősítős antennát használunk
  • ha a TV torony és a mobil torony tőlünk nézve közel azonos irányban vannak

 

Mi a megoldás, ha a 4G vagy 5G zavart okoz a TV vételben?

Amikor azt tapasztaljuk, hogy minden ok nélkül egyszer csak akadozni, kockásodni kezd a korábban tökéletesen működő rendszerünk, akkor gyanakodhatunk arra, hogy ezt egy mobil torony okozza, amit lehet hogy nem is rég telepítettek a közelünkbe. 

Otthoni eszközökkel sajnos nem tudjuk biztosan megállapítani, hogy tényleg az LTE okozza-e a zavart, de egy tapasztalt antennaszerelő, megfelelő műszerrel ezt percek alatt kiderítheti.

Az új antennákba már gyárilag bekerül egy LTE szűrő, ami levágja a nem kívánatos jeleket. A régi rendszerek, pedig kiegészíthetők egy külső LTE szűrővel, tehát egyszerű a megoldás erre a problémára. 

A szűrő, minőségétől függően nagymértékben csökkenti  LTE2 és LTE jelek szintjét, amelyek így már nem tudnak zavart eredményezni az adás vételében.

Ha szobaantennát használtunk eddig a TV vételre, akkor nagy valószínűséggel jobb minőségű kültéri antenna lesz a megoldás.

Amennyiben kábeltévés vagy műholdas szolgáltatást használunk és akadozik, vagy kockásodik a kép, ott szinte biztos, hogy NEM a fentebb taglalt problémával állunk szemben. 

Ha most készülsz vásárolni új tv antennát, akkor azt javasoljuk, hogy válassz olyan típust amiben van beépítve LTE/LTE2 szűrő. Ha mégsem olyan típust vásárolsz, akkor egy LTE2 szűrőt mindenképpen szerezz be, hogy ezzel később se legyen probléma. 
Mivel tv antennát senki nem szeretne sűrün cserélni, ezért érdemes előre gondolkodni ezen a téren is, és olyan típust választani ami sokáig probléma mentesen fog kiszolgálni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudni érdemes