Kedves látogatónk! A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletesebben a cookie -k használatáról és az adatok kezeléséről az Adatkezelési Tájékoztatóban olvashat.
Termékek Menü

Hogyan válassz beltéri egységet? - Televíziós szolgálatatások és műsorszórás szempontjából

Alapvetően 3 (+1) nagy műsorszórási lehetőség közül lehet választani, ami nem csak a várható csatornák számát és stílusát határozza meg, hanem a szükséges eszközöket is!

  • DVB-T/T2 (Digitális földfelszíni, pl.: Mindig TV)
  • DVB-S/S2 (Műholdas, pl.: UPC Direct, Astra)
  • DVB-C (Kábeltévé, pl.: Digi kábeltévé, UPC kábeltévé)
  • +1 IPTV (Stream alapú műsorszórás, pl.: ITT-OTT tévé, IPTV Hungary és egyéb OTT szolgáltatások)

Miután kiválasztottad, hogy milyen vételi technikát szeretnél használni, utána az elérhető csatornák vétele a következő kérdés. 

Itt ugyanúgy 3 kategóriát különböztetünk meg:

Ingyenesen fogható

Ami azt jelenti, hogy nem szükséges hozzá előfizetés, csupán a vételhez szükséges eszközök. Magyarországon ingyenesen fogható szolgáltatás például, a Mindig TV kínálatában lévő ingyenes 13db alap csatorna, és az ingyenesen fogható műholdas, zömében idegen nyelvű csatornák (pl.: Astra, Hotbird). Ezeken kívül minden más esetben szükség van legalább előfizetésre valamelyik szolgáltatónál.

Kódolatlan

A kódolatlan azt jelenti, hogy nincs szükség előfizetői kártyára ami a kódolt csatornákat “kinyitná“, ez leginkább csak kábeltévé szolgáltatások esetében érhető el, mert az már önmagában egy zárt rendszeren belül terjed. 

Kódolt

A kódolt csatornák nézéséhez elengedhetetlen az előfizetői kártya megléte, vagy a szolgáltató által adott modul vagy beltéri egység használata. Éppen ezért, csak olyan beltéri egységgel váltható ki a szolgáltató által adott készülék, ami képes fogadni az adott szolgáltató előfizetői kártyáját.


Műholdas csatornák vétele - [DVB-S/S2/SX]

A műhold esetében egy csatorna vagy kódolt, vagy ingyenes. Az ingyeneshez csak a technikai eszközökre van szükségünk, a kódolthoz minden esetben tartozik egy szolgáltatói kártya vagy beltéri egység.

Ingyenesen fogható műholdas csatornák

Ezek olyan csatornák amikhez semmilyen előfizetésre sincsen szükség. 

Az alábbi eszközök viszont elengedhetetlenek a vételhez: 

Az ilyen csatornákat sugárzó műholdakból széles a választék, így a legfontosabb kérdés, hogy melyik ország csatornáit szeretnénk elérni. Például ha Német nyelvű csatornákat néznék szívesen, az Astra kelet 19,2°-on lévő műholdja a javasolt. 

Kódolt műholdas csatornák

Ha kódolt műholdas csatornákat szeretnél nézni, akkor elengedhetetlen egy érvényes előfizetés. Bizonyos szolgáltatók előfizetői (társítatlan) kártyát adnak ki, míg vannak szolgáltatók, akik a szolgáltatásuk minősége és védelme érdekében, ragaszkodnak az általuk adott eszközök használatához (pl.: Magyar T-Home, Angol Sky). Ha a szolgáltatáshoz egy kártyát vagy modult kapunk, csak annyi a dolgod, hogy olyan készüléket válassz, ami az adott szolgáltató kártyáját képes dekódolni, “kinyitni”. Például a UPC Direct Irdeto Cryptoworks kódolású előfizetői kártyát használ, ami Irdeto modullal vagy beltéri egységgel könnyedén fogható.

Digitális földfelszíni (Mindig TV) csatornák vétele [DVB-T / DVB-T2]

Ingyenesen fogható digitális földfelszíni csatornák vétele

A digitális földfelszíni vétel, Mindig TV szolgáltatási néven fut, és az AntennaHungária üzemelteti. A szolgáltatás biztosít jelenleg 13db ingyenesen fogható adást.

Mindig TV csatornák befogásához, az alábbi eszközökre van szükséged:

Ezzel gyakorlatilag már foghatóvá válnak az ingyenesen elérhető csatornák!

Kódolt digitális földfelszíni csatornák (Mindig TV Extra)

Ha kódolt digitális földfelszíni csatornákat szeretnéd nézni, tehát Mindig TV Extra szolgáltatást, ahhoz közel ugyanazokra az eszközökre van szükséged, mint amivel az ingyenes csatornák is befoghatóak. A különbség, hogy a Mindig TV Extra esetében olyan tévére vagy beltéri egységre van szükség ami az alábbi tulajdonságokat tudja biztosítani (IDE kattintva láthatod a nálunk kapható Mindig TV Extra kompatbilis beltéri egységeket):

  • DVB-T2 tunerrel rendelkezik
  • HEVC videótömörítési formátumot kezel
  • Fogad Conax kódolású kártyát

Ez a szolgáltatás jelenleg átalakulóban van, és az általam leírt paraméterek, már az átállás után is használhatóak lesznek, és jelenleg is alkalmasak a vételre.  Ha most vásárolsz újonnan Mindig TV vételre alkalmas eszközöket akkor érdemes a fenti szempontokat figyelembe venni.

Kábeltévé csatornák vétele [DVB-C]

Ingyenesen fogható kábeltévé csatornák vétele

Erre nagyon röviden lehet válaszolni, sajnos ilyen nincs! Ha kábeltévé csatornát szeretnél nézni, akkor mindenképpen rendelkezned kell érvényes előfizetéssel valamelyik hazai szolgáltatónál.

Kódolatlan kábeltévé csatornák vétele

A kódolatlan ebben az esetben annyit jelent,  hogy rendelkezned kell érvényes kábeltévés előfizetéssel valamelyik szolgáltatónál, de nem szükséges olyan tévét (vagy beltéri egységet használod) amit képes fogadni előfizető kártyát. A szolgáltatás a zárt koax, vagy optikai szálon érkezik, és csak egy vételre alkalmas tévére vagy beltéri egységre van szükségünk. 
Ilyen szolgáltatásból több is elérhető Magyarországon (a teljesség igénye nélkül):

  • UPC és a Telekom: koax hálózatán érkező 30-40 digitális csatorna.
  • DIGI TV: optikai hálózatán érkező kb. 130-140 csatorna
  • Kisebb vidéki szolgáltatók hálózata, mint például: a Tarr vagy a HFC szolgáltatása 

Kódolt kábeltévés csatornák vétele

Az ilyen csatornák vételéhez az előfizetésen túl, szükség van előfizetői kártya használatára vagy modulra, így feltételen kell neked is egy olyan tévére vagy beltéri egységre ami ezeket a csomagokat dekódolja.
Példa: Digi vagy UPC Smart kártya, amit CI+-os modulfogadóval rendelkező eszközök kezelnek (ilyenek az újabb tévék nagy része, és a VU+ és Technisat eszközök. 
Ezek a kódkártyák például a DIGI kínálatában, az HBO, Film Now és felnőtt tartalmú csatornákat nyitják. A UPC kábeltévés kínálatának több mint a fele már kódolt formában vehető.
És vannak azok a szolgáltatások, amik csak a kibocsátott eszközökkel nézhetőek. Ebben az esetben, el kell fogadnod a szolgáltató által adott eszközt.

IPTV csatornák vétele

Ez egy külön “műfaj”! 
Sok féle streamelési forma létezik, ezért ezt egy későbbi cikkben majd jobban kifejtjük még.
Amit viszont érdemes megemlíteni itt, hogy mostanság elterjedőben van, az úgynevezett OTT szolgáltatás. Ez lassan minden nagyobb TV, de akár mobil szolgáltatónál is elérhető már. 
Ezek például a DIGI-nél a Digi Online, a UPC-nél a HorizonGO, A mindig TV esetében  MindiGO néven futó szolgáltatások. 
A lényege az, hogy egy applikáción vagy böngészőn keresztüli, interneten streamelt szolgáltatást tudsz nézni. Ezt leginkább meglévő szolgáltatásokhoz társítják, úgymond kiegészítés gyanánt. Ezekkel a szolgáltatásokkal kompatibilis beltéri egység kínálatunk IDE kattintva érhetőek el.


Összegezve

Ezt az összefoglalót elolvasva reméljük, hogy számodra is sokkal átláthatóbb lesz, hogy pontosan milyen szolgáltatást érdemes választani, és hogy a kiválasztott szolgáltatáshoz milyen eszközöket kell beszerezned. 

További cikkeink amik megkönnyítik a megfelelő termék kiválasztását:

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan SatHu Praktikák